Clicky

Het weer in Winterberg

Bijgewerkt: 24 dec 2018


Weer Winterberg: aangename zomers, koele winters


Het wintersportparadijs Winterberg ligt in het westen van Duitsland. Het stadje kent een gematigd maritiem klimaat, met koele winters en milde zomers. De regen valt vooral in de zomer, terwijl het in de winter flink kan sneeuwen.


Winterberg: dichtbijgelegen skioord en wandelgebied

In Nederland is Winterberg vooral bekend als een dichtbijgelegen skioord. Maar ook in de zomer vormt Winterberg een aantrekkelijke vakantiebestemming, waar wandelaars en mountainbikers volop aan hun trekken komen. Winterberg ligt op 2,5 uur rijden van de Nederlandse grens in Duitsland, in het middelhoge gebergte van Sauerland op een hoogte van 668 meter. Winterberg ligt ver van de zee af, maar kent toch een gematigd maritiem klimaat.
De temperaturen in Winterberg

In het stadje heerst er een gematigd zeeklimaat, zoals in het overgrote deel van westelijk Duitsland. Dit betekent dat het weer in Winterberg over het algemeen vergelijkbaar is met dat in Nederland: milde zomers en koele winters. De invloed van de Noordzee en van de Atlantische Oceaan zorgt ervoor dat er noch in de zomer, noch in de winter extreme temperaturen voorkomen. De gemiddelde minimumtemperatuur in de winter (januari) bedraagt ongeveer -4 °C. Extreem lage temperaturen komen er dus nauwelijks voor. Alleen als de wind uit het oosten waait, kan het flink afkoelen. In zo'n geval meet de thermometer wel eens -10°C tot -15 °C, maar dat is echt uitzonderlijk. In de zomer (juli en augustus) bereikt het kwik een gemiddelde maximumwaarde van ca. 23°C. Geen puffen en zweten dus onder een bloedhete zon, maar een aangename temperatuur om aan buitensporten te doen. Het kan natuurlijk gebeuren dat het warmer wordt dan 30 °C. Dan wordt het tijd om heerlijke verkoeling te zoeken in de schaduwrijke bossen.Zonneschijn in Winterberg

De zon laat zich in Winterberg veel zien in de zomermaanden: in mei, juni, juli en augustus mag je rekenen op gemiddeld 7 uur zonneschijn per dag. Ook in het voorjaar en in september schijnt de zon nog gemiddeld 5 uur per dag. Zelfs in de wintermaanden krijg je dagelijks gemiddeld een paar uurtjes zonneschijn cadeau. Het is erg aangenaam om uit de wind en in de zon te genieten van het besneeuwde berglandschap. De neerslaghoeveelheden in het stadje zijn vergelijkbaar met wat we in Nederland gewend zijn. In de zomer valt de meeste regen, vaak onder de vorm van flinke onweersbuien. De regenhoeveelheden zijn het grootst in de periode juni tot augustus. In de winter bestaat de neerslag vooral uit sneeuw en natte sneeuw. De sneeuwhoeveelheden verschillen sterk van winter tot winter. Dit hoeft echter geen probleem te zijn voor de liefhebbers van skiën, snowboarden of langlaufen. Als er te weinig sneeuw valt, stelt men de sneeuwkanonnen in werking. Het voorjaar en het najaar zijn de perioden met de minste neerslag. De maanden maart, april, oktober en november zijn de droogste maanden.

Wat is nu de beste tijd van het jaar om naar Winterberg op vakantie te gaan?

In feite kun je gans het jaar door naar Winterberg op vakantie. Er is geen enkele periode in het jaar waarin het af te raden is om naar Winterberg te reizen. Het ligt er natuurlijk aan wat het doel van je vakantie is. Je hebt de meeste kans op sneeuw vanaf half december tot half maart. Het komt regelmatig voor dat je tot 1 april kunt wintersporten met voldoende sneeuw. Voor wintersporters zijn dit de beste maanden om naar het stadje te trekken. Wie gek is op wandelen, motorrijden of mountainbiken, kan in het voor- of najaar in Winterberg terecht. Wie het toch liever wat warmer heeft, moet in de zomer naar Winterberg. Klaar om te vertrekken? Bekijk het actuele weer in Winterberg!


Boek hier een appartement in WinterbergWeer Winterberg

287 keer bekeken
  • WinterbergNu Instagram
  • Facebook
  • WinterbergNu Twitter

2018 WinterbergNu

Club Winterberg

KvK 76990850