Meer artikelen
Boek een goedkoop weekendje weg naar Winterberg

Boek een goedkoop weekendje weg naar Winterberg

Wil je goedkoop op vakantie dicht bij huis maar toch in het buitenland? Dan is het mooie stadje Winterberg in het Duitse Sauerland een hele leuke bestemming. We nemen je alvast mee naar Winterberg en vertellen je wat er zo leuk is aan een goedkoop weekendje weg naar Winterberg

Goedkoop op vakantie dichtbij huis
Een korte vakantie of een weekendje weg: het hoeft niet altijd duur te zijn. In eigen land blijven is leuk, maar een buitenlandse vakantie geeft je net een beetje meer vakantiegevoel. Neem bijvoorbeeld de Belgische Ardennen: een streek met schitterende valleien, heuvels, bossen, kastelen en burchten.

Maar ook het Duitse Sauerland is een ideale vakantiebestemming: niet ver van huis, maar toch een totaal andere omgeving met fraai natuurschoon, middelhoge bergen, typische vakwerkhuizen, kastelen en romantische kerkjes. In dit artikel vind je meer informatie over het Sauerland en het vooral het aantrekkelijke plaatsje Winterberg. Lees ook hoe je voor weinig geld een onvergetelijke vakantie doorbrengt in het Winterberg.

Een weekendje Winterberg in het Duitse Sauerland
Sauerland is de naam van een regio in de Duitse deelstaten Hessen en Nordrhein-Westfalen. Het landschap bestaat uit een middelgebergte, waarvan de hoogste top de Langenberg is (843 meter). De top van de Langenberg bevindt zich op de grens tussen de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Hessen.
Het Sauerland is zowel in de zomer als in de winter een erg aantrekkelijk gebied voor vakantiegangers. In de winter bieden de besneeuwde hellingen van de heuvels en de middelhoge bergen de mogelijkheid om dicht bij huis aan wintersport te doen. In de zomer nodigen de fraaie natuur, de pittoreske dorpjes en de vele bezienswaardigheden vakantiegangers uit om onvergetelijke wandelingen-, fiets- en motortochten te maken.
In het Sauerland vind je geen grote, drukke steden. Je brengt je vakantie in het Sauerland meestal door in een landelijke omgeving met kleine stadjes en dorpjes. Dit maakt je verblijf over het algemeen een stuk goedkoper: steden zijn immers relatief duur in vergelijking met landelijke gebieden. Bovendien ben je niet genoodzaakt om een duur hotel te boeken.


Appartementen en vakantiehuizen in Winterberg
Voordelige vakantiehuizen en appartementen vind je in Winterberg in overvloed. Je kunt op vele manieren leuke accomodaties vinden.

Vind een accommodatie in Winterberg:
  • Bijvoorbeeld op Airbnb vind je leuke accommodaties in verschillende prijsklasse in de Winterberg en omgeving. Op die manier geef je minder geld uit en geniet je toch van een fantastische vakantie.
  • Op booking.com kun je leuke aanbiedingen vinden. Op booking.com kun je heel veel filters instellen om zo je favoriete accommodatie te vinden.
  • Ook bij prive-eigenaren kun je hele leuke appartementen vinden. Dit is over het algmeen iets goedkoper dan via booking.com en Airbnb omdat de eigenaren een bepaald bedrag aan booking.com en Airbnb moeten betalen. Als jij rechtstreeks boekt scheelt dat in de prijs.
  • Groot vakantiehuis: als je de gelegenheid hebt om met een grotere groep (familie, vrienden) op reis te gaan, boek dan één grote accommodatie. Vergeleken met een individuele boeking betaal je zo per persoon flink wat minder. Ook deze kun je bij Airbnb boeken. Je kunt googlen op 'appartement Winterberg' of hier direct naar enkele appartementen in Winterberg gaan.
  • Home swapping is waarschijnlijk de goedkoopste manier om op reis te gaan: je ruilt je eigen huis tegen een ander huis op je vakantiebestemming. Een bekende aanbieder is bijvoorbeeld Love Home Swap of GuestToGuest.
Route naar Winterberg
Het plaatsje Winterberg is een van de bekendste toeristische bestemmingen in het Sauerland. Officieel is het een klein stadje, maar het lijkt veel meer op een groot dorp. Vanuit Nederland hoef je niet ver te rijden om er te komen: vanaf de Nederlands-Duitse grens doe je er gemiddeld 2,5 uur over. Wil je er even tussenuit, dan is een weekendje Winterberg absoluut een aanrader want het is lekker dichtbij. Ook fijn voor (kleine) kinderen die niet zo lang in de auto hoeven te zitten.

Wintersport Winterberg
Het stadje ligt op een hoogte van ca. 668 meter; de omliggende bergen zijn meer dan 800 meter hoog. Het stadje is voor vele Nederlanders een favoriete wintersportbestemming. Je hoeft veel minder ver rijden dan naar Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland, maar toch vind je er alle benodigde faciliteiten voor een actieve wintersportvakantie.

De sneeuwzekerheid is groot en als er toch te weinig sneeuw valt, zet men de (ruim 250) sneeuwkanonnen in werking. Op deze manier loopt het wintersportseizoen in Winterberg van half december tot eind maart.

Direct aan de rand van de stad bevinden zich de 26 verschillende (hypermoderne) skiliften waarmee je de bergen opgaat. De skipassen zijn relatief goedkoop in vergelijking met de prijzen die je in de Alpen betaalt. Er lopen veel Nederlandse skileraren rond en de après-ski is er even uitbundig als in de bekende skigebieden.

Ook als je niet van skien of snowboarden houdt is het leuk om in de winter naar Winterberg te gaan. Er zijn namelijk nog genoeg andere activiteiten om te ondernemen. Wat dacht je van lekker op een terrasje zitten bij de piste? Of wandelen in de sneeuw? Lekker naar de sauna?

Winterberg in de zomer
Ook in de zomer, herfst en lente is een weekendje Winterberg een aanrader. In het gezellige autoluwe centrum vind je meer dan voldoende restaurants, cafés, leuke terrasjes en winkels. Het aanbod aan eetgelegenheden is erg divers. Van friettentjes en pizzeria's tot Japanse sushitenten: je treft het hier allemaal aan. Wie van shoppen houdt komt eveneens aan zijn trekken. In het centrum vind je meer dan 40 verschillende winkels, vooral in de straten Am Waltenberg en Poststrasse, en natuurlijk op de Marktplatz. Vele winkels zijn gespecialiseerd in outdooractiviteiten, maar ook kleding-, schoenen- en sportmodewinkels ontbreken niet. Op de activititeiten komen we zo nog in detail terug.

Overnachten in Winterberg
Zoals gezegd, het stadje heeft meer weg van een groot dorp dan van een stad. Het kost je weinig moeite er goedkoop te overnachten. De plaats beschikt over een hele reeks drie- en viersterrenhotels, zowel in het centrum als in de prachtige natuur. Het kan veel goedkoper als je een appartement huurt of een kamer in een pension of hostel reserveert. Wat een appartement Winterberg betreft, beschik je over een zeer ruime keuze. In het centrum alleen al zijn er meer dan 60 aanbieders.


Zowel in de zomer als in de winter kun je ook terecht op verschillende drie- of viersterrencampings in Winterberg. De voorzieningen zijn prima geregeld. Vooral Campingparc Hoch Sauerland is wat betreft geweldig. Er is in 2017 een prachtig sanitairgebouw gekomen. Ook in de winter is dit goed te doen: alles is heerlijk verwarmd.

Het stadje kent ook een Hapimag-resort met een zeer uitgebreid aanbod aan wellnessvoorzieningen. Bovendien bevinden er zich in de omgeving twee bekende vakantieparken: Landal en Centerparcs.

Lastminute Winterberg
Een goede raad: wil je het extra goedkoop houden, kijk dan uit naar interessante lastminute-aanbiedingen. Een verblijf tijdens de week in plaats van tijdens het weekend is over het algemeen nog goedkoper. Zoek eens naar '4 = 3'-aanbiedingen, waarbij je slechts 3 overnachtingen betaalt terwijl je 4 nachten van huis bent. Meebieden op vakantieveilingen op het web is eveneens een aanrader, maar hier moet je wel oppassen zodat je je niet mee laten voeren in het bieden en je alsnog teveel betaalt. Als je geluk hebt, haal je met je bod een heel voordelige vakantiedeal binnen.

Activiteiten in de zomer
Het weer in Winterberg lijkt een beetje op het weer in Nederland. Sauerland kent een gematigd klimaat met koele winters en milde zomers. Extreme temperaturen komen in de winter of in de zomer niet veel voor. Dat maakt het Sauerland een ideale bestemming om in de zomer volop aan buitensporten- of activiteiten te doen of aan allerlei attracties deel te nemen.
Wandelen in Winterberg
De omgeving leent zich uitstekend voor het maken van korte of lange wandelingen. Zowel voor kinderen als voor volwassenen vind je rond het stadje een zeer uitgestrekt netwerk van wandelpaden. De wandelaar beschikt over niet minder dan 480 kilometer gemarkeerde en goed onderhouden wandelroutes. Er zijn thema- en familiewandelingen die speciaal bedoeld zijn voor families met kinderen. Maar ook gevorderde bergwandelaars komen aan hun trekken. Wandelaars die lange afstanden afleggen, kunnen gebruikmaken van 10 berghutten.

De 'Winterberger Hochtour' is een langeafstandswandelpad dat begint en eindigt op de Kahler Asten, de tweede hoogste berg van Sauerland. De route is maar liefst 82 kilometer lang, een traject dat je uiteraard ook in meerdere etappes mag afleggen. Op deze wandeling maak je kennis met fraaie natuurlijke en culturele bezienswaardigheden, waaronder de bron van de Lenne en de Hoppecke-bron.
Een andere bekende wandelroute die door het stadje loopt, is de 'Rothaarsteig'. De Rothaarsteig geldt als een van de mooiste hooggelegen paden in Europa. Het traject is 154 kilometer lang, begint in Brilon en eindigt in Hessenburg. Het pad brengt je over de bergkam van het Rothaargebergte, vandaar de benaming.

Mountainbiken in Winterberg
Wie tijdens zijn weekendje Winterberg niet aan wandelen maar aan mountainbiken denkt, komt eveneens aan zijn trekken. Op de Erlebnisberg Kappe vind je het Winterberg-bikepark. Dit bikepark telt 9 afdalingen, van eenvoudig tot zwaar. Je kunt ter plaatse een mountainbike en de nodige uitrusting huren. Naast mountain-biken kun je ook heel goed fietsen in Winterberg. Je daar wel een goede conditie voor nodig ivm het bergachtige gebied. Maar er is een mogelijkheid om electrische fietsen in Winterberg te huren. Dat maakt het fietstochtje dan weer een stuk makkelijker.

Zomerrodelbaan Winterberg
Een bekende Winterbergse attractie is de zomerrodelbaan. Volwassenen en vooral kinderen genieten in het Erlebnispark Kappe van de 700 meter lange rodelbaan, waarbij je eerst op je slede omhooggetrokken wordt. Daarna begin de 700 meter lange afdaling in de speciaal gevormde rodelbaan terwijl je zelf met een hendel je snelheid bepaalt. Wil je liever op grote hoogte bungelend aan een touw van boom naar boom suizen? Op de Erlebnispark Kappe vind je hiervoor een geschikt touwenparcours. Naast deze activiteiten zijn er op de Kappeberg nog tal van andere activiteiten zoals mini-golf, kiss the sky elastieken, speeltuin voor de allerkleinsten, wandelbrug en meer.
Motorrijden in Sauerland
Het Sauerland is eveneens een paradijs voor motorrijders. Het golvende landschap met de vele haarspeldbochten in de bergen vormt een ware uitdaging voor motorliefhebbers. De Winterbergse omgeving leent zich uitstekend om er op je motor op uit te trekken. In het stadje begint en eindigt een fraaie motorroute, die je door het natuurpark van het Rothaargebergte leidt. Onderweg geniet je op je motor van een prachtig panorama. Vanuit Winterberg als standplaats kun je vele mooie motortochten maken door heel Sauerland
Zwemmen in Winterberg
Bij regenweer is een bezoek aan een overdekt zwembad een uitstekend idee. In het stadje zelf vind je een overdekt 25 meterbad met 5 banen, ideaal om baantjes te trekken of een beetje rond te tobberen.

In de buurt (op 15 minuten rijden) is ook een Aquapark Agua Mundo. Dit is wel iets duurder dan een zwembad maar voor kinderen wel een ultiem dagje uit!
Als het weer in Winterberg het toelaat, kun je natuurlijk heel goedkoop in het natuurwater van de naburige Hillebachsee zwemmen. Iets verder liggen nog een aantal mooie meren met ‘echte’ stranden zoals de Moehnesee. Bij de plaatselijke VVV krijg je nog veel meer informatie over de talrijke activiteiten in de buurt, ook over gratis activiteiten. Heb je maar een klein budget, onthoud dan dat bijvoorbeeld wandelen, picknicken en spelletjes spelen volledig gratis zijn. Er zijn talrijke goedkope attracties waaruit je kunt kiezen, zoals bowlen, zwemmen, minigolfen en een bezoek aan een speeltuin. Bespaar geld door bijvoorbeeld gratis uitjes af te wisselen met goedkope betalende uitjes.
Goedkope restaurants Winterberg
Wil je niet te veel geld uitgeven aan boodschappen en eten, dan loont het de moeite om een aantal boodschappen van thuis mee te nemen op reis, zoals bv suiker, koffie, zout, peper etc. Bovendien is winkelen in supermarktketens als bijvoorbeeld Lidl en Aldi heel goedkoop in Duitsland. Uit gaan eten is natuurlijk erg leuk wanneer je op vakantie bent. Op zoek naar goedkope Winterbergse restaurants? Hieronder zetten we een aantal voordelige en gezellige restaurants op een rijtje, waar je voor weinig geld lekker kunt eten.
  • Dorf Alm: een sfeervol en voordelig restaurant in het centrum van de stad met een gevarieerde menukaart. Het restaurant beschikt over 180 zitplaatsen verdeeld over twee verdiepingen en over 60 zitplaatsen op het terras.
  • Pannenkoekenhuis De Brabander: gerund door Nederlandse eigenaars, met pannenkoeken op grootmoeders wijze. Met 85 specialiteiten tegen een zeer voordelige prijs.
  • Grieks restaurant Athen: Griekse specialiteiten in een aangenaam mediterraans decor. Ook specialist in Zuid-Europese wijnen.
  • Pizzeria Colosseum: Italiaans restaurant met een zeer ruime keuze in pizza's, spaghetti en andere pastagerechten, maar ook in vleesgerechten.
  • Brack's Nudelhaus: gespecialiseerd in noedelgerechten, met ook een ruime keuze in vegetarische varianten.
The Blackwater Irish Pub and Restaurant: een Ierse bar en eetcafé, met onder meer gerechten als fish and chips, rumpsteak en spare ribs.
  • McDonald's: onder de Winterbergse restaurants mag een McDonald's natuurlijk niet ontbreken.
  • Big Mountain: het Big Mountain-resort omvat een hostel en een restaurant. In het restaurant maak je kennis met een zeer gevarieerd menu, van burgers tot pizza's en van spare ribs tot schnitzels.
Vervoer naar Winterberg
Natuurlijk kun je met je auto op vakantie vertrekken richting Sauerland, maar met de trein of met de bus raak je ook heel comfortabel op je bestemming.
Het Winterbergse treinstation ligt niet ver van het centrum. Vanaf het station bereik je snel je verblijfplaats, lopend of met de bus. Als je met de trein reist, moet je wel een aantal keer overstappen in Duitse stations. Je reist bijvoorbeeld met een trein van ICE International van Amsterdam tot Oberhausen, waar je overstapt op een trein richting Dortmund. Daar moet je nogmaals overstappen om op je eindbestemming te raken.

In verschillende Nederlandse steden kun je voor een lage prijs de Flixbus nemen naar je Winterbergse vakantieaccommodatie. Zo kom je goed uitgerust op je vakantiebestemming aan, zonder je zorgen te maken over de juiste reisweg, de verkeersdrukte en de files. Daarnaast is er het bedrijf Winterbergbus die gespecialiseerd is in busreizen naar Winterberg.
Boek een goedkoop weekendje weg naar Winterberg
Droom je van een onvergetelijk weekendje weg, dicht bij huis maar toch in een totaal andere omgeving? Wil je voordelig op vakantie gaan in een buitenlandse streek met schitterend natuurschoon? Kijk op ons overzicht met aantrekkelijke arrangementen of wordt lid van Club Winterberg. Daar boek je als lid tegen extra aantrekkelijke tarieven.






Dit is onze eigen website met de scherpste prijs. Klik hier voor onze accommodaties of stel ons persoonlijk een vraag. Of lees verder met , of ga naar het overzicht van alle artikelen.

Gepubliceerd 25-01-2021 / Copyright © WinterbergNu